GNOCCHI van Pastinaak


Gnocchi zijn mijn comfort food nr. Uno. Geen meelballen, pre-fab stuiter dingen of zompige fabricaat kooksels. Ze moeten luchtig zijn om de saus goed op te kunnen nemen. De luchtigheid krijg je door geen ei te gebruiken in het beslag en de juiste aardappels te kiezen. Neem een oudere, kruimige soort, bv Desiré.
Mijn recept is afgeleid van het klassieke Italiaanse recept. Omdat Ik zelf minder aardappel wil eten, vervang ik 2/3 van de aardappels door pastinaak. Let op, na het koken, goed uit laten lekken en langzaam heerlijk knapperig bakken in goede olijfolie.          


GEBAKKEN PASTINAAK GNOCCHI
500 gram pastinaak
250 gram kruimige aardappels
175 bloem
bloem voor het bestuiven
zout
peper
verse salie
olijfolie
4 partjes citroen

Schil de aardappels en de pastinaken en kook ze samen gaar. Laat goed uitlekken en afkoelen. Meng de bloem er door. Breng op smaak met zout en verse peper. Het deeg is goed als het zacht en mooi glad is, maar nog net klein beetje plakkerig aanvoelt.

 
Zet een pan gezouten water op. Van het deeg vorm je lange rolletjes, ongeveer 2 centimeter lang en 1 cm dikte. Haal ze door de bloem en leg ze op de handdoek.
Als het water kookt, doe je de gnocchi voorzichtig in het water. Zodra ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep ze uit het water en laat ze goed opdrogen op een handdoek.


Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Niet laten roken. Bak de gnocchi langzaam op een laag vuur goud bruin. Leg ze op een bord. Bak in dezelfde koekenpan een paar salie blaadjes tot dat deze beginnen te krullen en krokant zijn. Houd je van gebakken spekjes, is dit het moment ze bij de salie te voegen en ook krokant te bakken.


Serveer de gnocchi met slinger olijfolie, partjes citroen en de gebakken salie blaadjes (en stukjes spek)
Smakelijk eten


Reacties